08 – 587 196 00

Dropbox for Business eller Onedrive for Business

“Onedrive for Business vs Dropbox”, “Dropbox eller Onedrive?”, “Vad är skillnaden mellan Onedrive for Business och Dropbox” – sökningarna via sökmotorer går heta kring dessa verktyg och vi förstår varför. Men vad är egentligen skillnaden då?
dropbox business eller onedrive business

För att förstå skillnaderna är det nog lättast att vi börjar i andra änden…

Vad är likheterna?

1. Fillagringsplattformar 
Likheterna mellan Dropbox och Onedrive är att de båda är plattformar som används för fillagring. Det innebär att ni som företag kan lagra och dela med er av era filer i både Dropbox for Business och Onedrive for Business.

2. Molnbaserade
Både Dropbox for business och Onedrive for Business är molnbaserade. Detta innebär att ni får åtkomst till företagsrelaterade filer oavsett var ni befinner er. Med hjälp av webbläsaren kan ni enkelt surfa till respektive webbadress, logga in med er e-postadress och få åtkomst, redigera och dela era företagsfiler.

3. Mappstrukturer och delning
Båda plattformarna ger er ett utrymme för mappstrukturer, behörighet- och redigeringsmöjligheter för era dokument, privata såväl som delade mappar och filer med personer utanför din organisation.

4. Versionshistorik
Oavsett om du väljer Dropbox för Business eller Onedrive for Business finns möjligheterna att arbeta med versionshistorik i dokumentet. Detta gör att det är enkelt att gå tillbaka till tidigare utkast som gjorts så att ingen information går förlorad bara för att någon annan är inne och redigerar ett dokument eller fil.

Slutsats: Onedrive och Dropbox går båda utmärkt att använda för lagring av filer.  

Men jaha? Vad är egentligen skillnaden då?

1. Olika arbetsflöden - Strukturen och upplevelsen av var du delar olika filer  
Varför det är svårt att förklara skillnaden kring dessa verktyg är för att de initialt kan hjälpa er med samma funktion att lagra och dela filer. Skillnaden handlar snarare om hur ni vill arbeta med era filer.
Dropbox ger er en och samma yta för gemensamma mappar såväl som medarbetarens egna ”privata”* dokument. Du har dokument samlade på ett ställe och får en smidig överblick. Upplevelsen för användaren är på så sätt att alla filer finns på en och samma plattform.Syftet med Onedrive är att vara en plats för medarbetaren att samla sina enskilda* dokument och filer att arbeta, redigera och dela internt. Microsofts motsvarighet till det gemensamma ”företagsbiblioteket” av filer är Sharepoint.

**Att tänka på är att ”dina” dokument på en företagslicens alltid tillhör företaget i grunden.

Åhnej! Ytterligare en plattform att hålla reda på? Ja så är det. Men det behöver inte vara krångligare för det! Du måste bara se det med ett helikopterperspektiv och förstå helheten av Microsofts lösning och sambandet mellan Sharepoint och Onedrive.

Vad är Sharepoint?  
Sharepoint är Microsofts grundplattform för all lagring av filer och data. Sharepoint är som husgrunden för ett husbygge. Innan du bygger väggar, tak, börjar tapetsera och möblera behöver du en stadig grund. Sharepoint är(bland annat) husgrunden i fildelning och fillagringshuset där alla filer och data samlas och kan bli funna.

Skillnaden blir därför att med lösningen Onedrive + Sharepoint får ni en plats (Onedrive) där medarbetaren själv sparar, redigerar och delar sina filer och en plats (Sharepoint) där organisationen samlar sina gemensamma dokument och filer.

2. Känsla 
Det kan låta diffust, vi förstår, men det som är den största skillnaden är upplevelsen för användaren – vilken användarupplevelse och känsla som känns rätt för just er är bara ni själva som kan avgöra.
Ovan har vi diskuterat funktionerna, och som du märker så är det inte speciellt stora skillnader – utan skillnaderna ligger i utseendet, känslan i verktygen och hur ni vill arbeta. Titta på hur erat arbetssätt ser ut idag och hur ni arbetar med era filer.

Tänk långsiktigt
Det många företag gör som misstag är att endast se till företagets befintliga utmaningar. Vi uppmanar er att se över er långsiktiga plan. Vill ni växa? Har ni flera avdelningar? Hur arbetar era medarbetare idag? Den lösning ni väljer ska vara skalbar för era behov och era framtidsplaner.
I slutändan är målet att ha en dokument- och filhantering inom företaget som ni har en tydlig struktur och kontroll över. Så att ni i slutändan ska kunna säkerställa att hanteringen av all företagsdata sker på ett säkert sätt.

Så vad kom vi fram till?

  1. Dropbox Business eller Onedrive Business – vad kom vi fram till?
    De båda är fillagringsplattformar, där Dropbox kan användas för både privata och företagsfiler. Onedrive ska användas som “privat”* fillagringsplats för dina företagsfiler – inte de gemensamma, dessa ska sparas i Sharepoint fillagringsbibliotek.

    **Att tänka på är att ”dina” dokument på en företagslicens alltid tillhör företaget i grunden.
  2. Titta på erat arbetssätt idag. Hur arbetar ni idag och hur skulle ni vilja arbeta imorgon? Hur ser det visuella flödet ut idag för medarbetaren och vilken plattform stämmer bäst överens med detta flödet.
  3. Tänk långsiktigt. Välj ett verktyg som ni ser att företaget kan växa i. En skalbar lösning som passar majoriteten av medarbetarna, som långsiktigt ger er kontroll och struktur så att ni kan säkerställa att det finns en säker hantering av era företagsfiler.

Blev det tydligare?

Förhoppningsvis fick du lite klarhet i skillnaderna av de olika verktygen. Men vi vet att det kan vara svårt, speciellt om man inte är insatt. Att tillägga är att varje verksamhet är olika och har olika behov. Därför är det svårt att säga generellt vad som ”passar bäst”.

Vi har lång erfarenhet av att hjälpa företag i just denna resa. Har du fler funderingar kring vad som är den bästa lösningen för just er, tveka inte att skicka iväg ett mail eller att höra av dig till oss. Vi hjälper er mer än gärna med era utmaningar!

Vill du läsa mer om Molntjänster?

Läs mer om våra tjänster