08 – 587 196 00

Uppdateringen av Windows 11 är här – Detta bör du tänka på

5 oktober släpptes den nya uppdateringen av Windows operativsystem, Windows 11. Vi tog ett snack med vår Microsoft 365 specialist Mattias för att rådfråga och ta reda på vad som är viktigt att tänka på om man ska uppdatera till Windows 11.

Till skillnad från tidigare uppdateringar liknas den nya uppdateringen till Windows 11, som att byta till ett helt nytt operativsystem.Windows 11 förväntas ge en helt ny upplevelse både visuellt och i funktionsmässigt - och många är ivriga att testa den nya versionen.

Men! Innan du faktiskt gör uppdatering till Windows 11 vill vi flagga för att vad du behöver tänka på inför uppdateringen. Nedan kommer vi gå igenom följande punkter att ta i beaktning:

  • Se till att du har en enhet som klarar av uppdateringen
  • Var medveten om de visuella uppdateringarna
  • Var beredd på förändringar i funktionalitet
  • Se över era egna enheter på företaget

Systemkrav och specifikationer för att uppdatera till Windows 11

För det första är det viktigt att du ser över om din enhet är kompatibel med Windows 11. Systemkraven var en av de nyheter som diskuterats flitigt kring Windows 11. Dom anses vara överraskande höga. Detta är bland annat för att uppdateringen till Windows 11  kräver stöd för Trusted Platform Module (TPM). Specifikt TMP 2.0-modulen som vanligen är integrerad i nyare processorer.

Utöver detta har ytterligare specifikationer givits för vilka systemkrav som finns vilket utesluter många enheter även i Microsofts egna utbud av datorer:
Processor: 1 gigahertz (GHz) eller snabbare 
Lagring: 64 GB
System Firmware: UEFI, Secure Boot
Grafikkort: DirectX 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin
Skärm: 720p, 8-bitar per färgkanal, minst 9 tum diagonalt

Vill testa om just din enhet är kompatibel till uppdateringen för Windows 11? Läs mer om Microsofts egna supportprogram som kan avläsa din dator för att se om den skulle klara av Windows 11 uppdateringen.

uppdatering för windows 11

Nytt utseende och design - Ge dig själv tid för att ta in det nya utseendet

För det andra, som vi tror många glömmer bort, är att en visuell förändring av ett system också tar tid att vänja sig vid. Windows 11 skiljer sig märkbart i designen från tidigare uppdateringar och detta kan vara bra att vara medveten om.

Förändrad startmeny

En stor förändring som sannolikt kommer vara det första du märker av är att start-menyn har flyttats och blivit centrerad i bild. Däremot, för att inte skapa total förvirring hos användaren, ser aktivitetsfältet mer eller mindre densamma ut.

windows screen

Varför vi vill uppmärksamma just förändringen i layout och design är för att vi tror oss veta att många inte tänker på tiden och energin det faktiskt kostar att ta till sig ett nytt sätt att arbeta i ett gränssnitt. Med det sagt ser vi såklart positivt på förändringen och tror att många kommer uppskatta den nya designen i Windows 11.

Parallella skrivbordsytor

En annan förändring är funktionen att skapa parallella skrivbordsytor. Windows 10 hade en liknande fast inte i närheten lika bra. Är du en person som ofta jobbar i olika fönster och verktyg kommer detta vara jackpot för dig!

Ytterligare en skillnad är att Windows egen nyhets-widget kommer att göra comeback. Tidigare har widgeten inte varit jättepopulär. Däremot hoppas Microsoft att med en ny AI-algoritm bättre kunna fånga nyheter som intresserar just den användaren.

Fönstergrupper och fästlayouter

Slutligen har Microsoft valt att utveckla deras nuvarande funktion i Windows 10 där du kan fästa olika program sida vid sida på din skärm. Detta har utvecklats till ”fönstergrupper” och ”fästlayouter”. Dessa ger dig fler möjligheter att fästa olika fönster på ditt skrivbord bredvid varandra.

Uppdatering av Windows 11

Nya funktioner i uppdateringen för Windows 11 – Lägg dom på minnet

Förutom förändringar i layout och förenklad åtkomst tillkommer såklart även en rad nya funktioner till Windows 11. Dessa kan vara bra att lägga på minnet. För vi är väl många som har för vana att uppdatera våra enheter men inte tar till oss all den nya funktionaliteten som kommer till och som ska underlätta för oss?

Teams inbyggt i systemet
Självklart finns det i den nya uppdateringen en inbyggd Teams-applikation. Du får därmed en mer sömlös upplevelse av Teams som integrerat i ditt gränssnitt. En visuellt tillfredställelse. windows 11

Smidigare övergång till extern skärm
Har du för vana att koppla upp din enhet till en extern skärm? Nu kommer systemet automatiskt se till att alla fönster hamnar rätt oavsett om du är inkopplad eller inte.

Bättre koll på batteri och strömförbrukning

Microsoft har även utvecklat överblicken av batteri och strömförbrukning för att du ska få en bättre hälsokoll på din enhet.

Gör ingenting förhastat – Se över era enheter

Windows 11 öppnar upp en ny värld av möjligheter med ett fräscht nytt gränssnitt och bättre funktionalitet och det kan göra att ivriga fingrar gärna vill uppdatera. Men tyvärr kan det ge förödande konsekvenser.

Missförstå oss rätt, vi är lika exalterade över den nya uppdateringen som er! Däremot vill vi försäkra oss om att ni förstår vad det innebär att göra denna förändring, och framför allt att era enheter har de förutsättningarna som krävs för att göra uppdateringen.

Läs på om din enhets systemspecifikationer och om de förändringar som sker i Windows 11. Om du själv känner att du inte besitter all kunskap, ta kontakt med IT-ansvarig på ert företag eller er IT-leverantör för att se över om just era enheter kan uppdateras i nuläget.

Lär dig mer

Vår tjänst!
Vill ni ha hjälp med support och utveckling av er Microsoft miljö? 

Vi kan hjälpa er skapa den miljö som passar just erat företag. Med vår tjänst "Modern Work" erbjuder vi en allt-i-ett licens som ger er flexibel tillgång till er företagsdata, smidiga arbetsflöden, support och säkerhetsskydd för er verksamhet.

Som Microsoft Partner har vi god erfarenhet och expertis och kan vara behjälpliga att guida er i djungeln bland digitala verktyg. Tillsammans kan vi kartlägga hur er verksamhet fungerar och hur ni vill arbeta både produktivt och säkert. Därefter hjälper vi er att sätta upp och konfigurera enheter och IT-miljö och bäst av allt - vi ser till att ni får den support ni behöver längs vägen, när ni behöver den.

Läs mer om "Modern Work"