08 – 587 196 00

Guide till snabbare Wifi

Ett långsamt Wifi är minst sagt frustrerande och kan skapa onödiga irritationer. Men! Det finns ett par saker du kan göra för att åtgärda ett långsamt trådlöst nätverk.

långsamt wifi

Börja med att se efter så att ditt Wifi håller den hastighet ni betalar för. Bara för att ni betalar för en viss hastighet betyder det inte att ni nödvändigtvis kommer upp i den hastigheten. Detta kan du bland annat göra via denna länk: https://www.speedtest.net/

I ett sådant test kan det utgöra om ni faktiskt kommer upp i den hastighet som ni betalar för. Om testet visar att ni har den hastighet ni betalar för, då kan det vara idé att titta på att utöka hastigheten efter era behov.

Om du märker att du inte kommer upp i den hastighet som du betalar för kan det vara bra att se efter olika anledningar till detta. Dessa kan vara några:

1. Uppgradera routern

Om du mäter en hög hastighet i ditt bredbandsuttag, men ändå upplever ett långsamt Wifi  kan det bero på din router.  

Routern har i uppgift att fördela och dirigera data till rätt mottagare och behöver vara up-to-date för att kunna hantera och leda nätverkstrafiken. Standard idag är Wifi-4 respektive Wifi 5 (i vissa fall har de även stöd för wifi 6).

2. Fri signalväg från router

Se till att din router har fri signalväg. Undvik textiler runt omkring din router, förseglade lådor eller skåp och plåtmaterial. Föremål och material påverkar nätverkets räckvidd och således även hastigheten.

3. Se till att du har täckning över hela ytor

Se till att du har en router med signalväg som är lika lång/stor som din lägenhet/hus, alternativt addera ännu en router/accesspunkt eller repeater*(Läs om skillnaderna på dessa längre ned)

Störningar som betongväggar, golvvärme, flertal rum m.m. gör det svårare för routern att nå fram överallt och därmed påverkar det även hastigheten  

För att utöka räckvidden av ett trådlöst nätverk kan man addera en accesspunkt eller repeater. Detta hjälper dig att sammankoppla ditt trådlösa Wifi och stärker täckningen över större ytor. Skillnaden mellan en repeater och en accesspunkt är att accesspunkten kräver trådbunden anslutning medans repeatern kan anslutas trådlöst (repeatern används fördelaktigt där det inte finns möjlighet att ansluta trådbundet). 

Att använda sig av flera anslutningsspunkter är väldigt vanligt på företagskontor men har även blivit allt mer förekommande även i privata hushåll för att bredda räckvidden så att man får upp hastigheten på sitt trådlösa nätverk.  

4. Router som tål hög belastning

Se till att du har en tålig router som klarar av många enheter samtidigt. Ibland glömmer man bort att vi har många saker som idag tar upp en del av det generella Wifi utrymmet.

På ett företag kopplar man som oftast in skrivare, projektorer och datorer vid arbetsstationer direkt till nätverkskabeln för att inte överbelasta det trådlösa nätverket. Detsamma gäller även i hemmet.

Högtalarsystem, x antal TV-apparater, smartklockor och till och med vissa leksaker till barn kan vara bidragande faktorer som drar av det generella Wifi utrymmet.  

Därför kan det vara en bra idé att se över om det finns möjlighet att direktkoppla smart-tv, spelkonsoller för datorspel eller andra enheter som tar upp mycket nätverksutrymme med en nätverkskabel. På så sätt minskar ni påverkan på det trådlösa nätverket och lämnar utrymme till saker som inte kan direktanslutas.  

Upplever du samma problem på kontoret?

Vi kan hjälpa dig och ditt företag att få en högpresterande nätverkslösning som inkluderar både trådlöst Wifi och direktanslutning till nätverket. Vår IT-support finns även där för er när ni upplever att erat internet inte fungerar fläckfritt och behöver hjälp.  

Du ska inte behöva känna dig frustrerad över dålig hastighet, svajjiga nätverksuppkopplingar eller avbrott i nätverksanslutningen - vi hjälper er att se till att dessa saker inte händer.  

Läs mer om våra nätverkstjänster