08 – 587 196 00

Powerpoint – Tips för din nästa presentation

Letar du efter tips för powerpoint som tar din presentation till nästa nivå? Då har du hittat rätt. Detta är en guide med tips både gällande ditt upplägg, innehåll och design som gör att du kommer att briljera vid din nästa företagspresentation.

 


Tips 1 - Tänk på detta innan du sätter igång

Struktur och röd tråd

Innan du börjar med din powerpointpresentation kan ett tips vara att tänka över innehållet som du ska framföra. Vilken ordning du önskar följa för att bäst framföra din poäng och vad du vill att dina åhörare ska ta med sig efter att din presentation är klar.? Stolpa upp dina key takeaways och utgå ifrån dessa när du börjar med skapandet av din presentation. Det kommer underlätta din struktur men också säkerställa att du får en röd tråd i hela din presentation.

Inled med din slutpunkt

Ja du såg rätt. Fundera över det viktigaste du vill förmedla i din presentation – och börja med denna. Det ger mottagaren direkt förståelse i vad du vill komma fram till, och kommer att underlätta för åhöraren att under presentationen förstå vägen dit och göra sig en bra uppfattning om hela sammanhanget. Våga vara en give-away redan från start!

Intresseväckande sid-titlar

Använd en slående titel för respektive slide som tar fram det viktigaste i din poäng + komplettera med en bild. Forskning visar att bilder gör att människan har lättare att minnas informationen om de kan visualisera en bild till den.

Minimera texten

Använd inte för mycket text i dina slides. Det gör att mottagaren fokuserar mer på att läsa vad som står istället för att lyssna på vad du har att säga.

Tänk till innan vad du vill att planerar att prata om och sammanfatta detta kort i respektive slide, och igen, kombinera gärna med en målande bild. Ett tips är att fundera över vad du vill att lyssnaren ska ta med sig efter att du fört ditt resonemang – och skriv det i din slide.

Note: Ett tips för ditt manus i en powerpointpresentation är att använda anteckningarna under själva slide:en. Då kan du i en presentation själv se dina hållpunkter men inte dina åhörare.

powerpoint tips

 


Tips 2 - Tänk till i din design i din powerpoint

En representation av dig och ditt företag

Visuella uttryck blir allt viktigare i intrycket av dig och ditt företag. Se till att din presentation speglar ditt företag och allierar med resterande visuella uttryck i din verksamhet. Har ni inte en tydlig grafisk profil? Ett tips är att utgå ifrån er logga och arbeta med samma typsnitt och färger som loggan.
Finns inte färgen ni har på er logga i färgbiblioteket? Klipp in din logga och använd pipetten för att lägga till färgen i färgbiblioteket.

Tänk på vilka typsnitt du väljer

San Serif typsnitt gör sig vanligtvis bättre digitalt så se till att välja ett sådant till din presentation. Serif-typsnitt kan användas men upplevs oftast mer svårläsligt och rörigt i gränssnittet på datorn eller projektorn.

Enhetlighet

Tänk på att hålla en enhetlighet i hela din presentation. Det kommer göra upplevelsen och intrycket med mer seriöst. Använd ett genomgående färgskala och använd kompletterande färger (PP kan själv ge dig en färgskala att utgå ifrån).

Gör presentationen levande men inte rörig

Många gillar att använda sig av animationer, bilder och intryck för att fånga uppmärksamheten men detta kan slå tillbaka på ditt innehåll. Använd dina effekter varsamt för att skapa en dynamisk presentation. Tänk också på vilka bilder du använder och hur de bäst illustrerar och kompletterar innehållet av din slide.

 


Tips 3 - Avslutningsvis, ta din powerpoint till nästa nivå

Klickbara knappar – illustrera händelseförlopp, interaktiv design

Ett sätt att skapa en levande presentation är att skapa intrycket av att presentationen är interaktiv när du håller på. Ex att kunna illustrera vad som händer när man klickar på en viss knapp eller logga in på ett visst sätt. Detta kan du enkelt göra genom att hyperlänka olika bilder, former, rubriker eller hela slides i din presentation. Ett väldigt smidigt sätt när du vill illustrera någonting för din publik. FILM

Använd pipetten för att återskapa era färger

Vill du använda en färg som inte finns i färgbiblioteket i powerpoint? Då kan du enkelt lägga till färgen genom att använda pipett-funktionen när du ska välja färg. Du kanske vill kopiera en färg i en specifik bild, eller ta från en specifik symbol etc. Detta är ett hett tips som vi själva ofta använder oss av för att skapa enhetlighet till innehållet i powerpointpresentationen.

Ta bort bakgrunden i en bild

Ett annat tips för Powerpoint är att frilägga bilder. Frilagda bilder (att ta bort bakgrunden) har länge varit ett trick många med Photoshop använt sig av. Nu har du möjligheten att göra samma sak direkt i din powerpointpresentation. Ett enkelt sätt att leka med ditt innehåll och kunna friställa vissa objekt som du vill använda. Läs mer om hur du frilägger bilder.

Beskär en bild i olika dimensioner eller figurer

Att kunna beskära en bild tror jag de flesta vet att man kan göra i Powerpoint, men visste du att du kan beskära dom utifrån vilken dimension du önskar eller omforma bilden till en figur eller form? Detta kan vara ett enkelt knep att skapa mer variation i din presentation.
1. Klicka på fliken ”Bildformat”
2. Till höger hittar du knappen för ”Beskär”, klicka på pilen bredvid den.
3. Nu kan du välja att antingen beskära efter form eller skala.

Skapa en interaktiv QR kod i din Powerpoint

Vill du att dina åhörare ska registrera sig till ett event eller leda dom vidare till en länk bortom din presentation? Välj att göra en QR kod som deltagarna enkelt kan scanna på sina mobiler. På så sätt behöver inte du gå ur din presentation utan kan guida deltagarna på sidan av presentationen.

Så skapar du en QR-kod i powerpoint:
1. Klicka på fliken Infoga – Klicka på lägg till tillägg – Sök QR4Office
2. Lägg till tillägget och välj sedan ”Mina tillägg”
3. Till höger kommer visas en redigeringskolumn där du kan välja var länken ska gå, vilken färg den ska ha etc.
4. Infoga sedan och du har en interaktiv QR-kod till din presentation!

Återanvänd slides från tidigare Powerpoint direkt i din nya Powerpointvy vy

Ett annat tips för powerpoint är om du har en slide som du tidigare använt och vill använda igen. Du kan enkelt infoga en hel presentation eller specifik slide från en annan presentation direkt in i din nya powerpointpresentation.

1. Start-fliken – bredvid ”Ny bild” klicka på pilen
2. Välj återanvänd bilder
3. Lokalisera vilken Powerpointpresentation du vill ta en slide ifrån, markera och välj den slide du önskar.

 


Nu är du igång!

Förhoppningsvis har du fått massor av tips och information att sätta igång att skapa din nästa presentation - och göra den genialisk! Vi vill passa på att tips om vidare utbildning i powerpoint för dig som vill utmana dig ytterligare i dina presentationsfärdigheter

Läs mer om våra tjänster