08 – 587 196 00

Så tjänar hackers pengar på din data

nätfiske

”Varför skulle någon vilja hacka mina konton? Jag har ju ingenting som är värt någonting” – En vanlig uppfattning hos många som kanske till och med du har haft? Du anser att ditt arbete är oväsentligt för någon annan än dig och därför inte värdefull nog att hacka. ALERT! All data är värdefull.  Till och med din! Och nu mer än någonsin. nätfiske

nätfiske

Idag finns det något som kallas för ”black hackers” som dagligen tjänar pengar (och stora sådana) bara på att utföra cyberattacker och dataintrång med syfte att stjäla och sabotera.

Olagliga cyberattacker och dataintrång i form av nätfiske har idag blivit till en industri där människor får betalt för att sälja vidare information om dig eller använda sig av dina uppgifter för att själva begå ytterligare bedrägerier.

Det är skrämmande eftersom för dessa hackers så spelar det ingen roll vilken storlek du har på företaget eller vilken bransch ni är verksamma i – din data, stor som liten, är värdefull för en hacker oavsett.

Vilken data är värdefull för en hacker?

Framförallt är kontoinformation och personliga uppgifter som en guldgruva för hackers. När en hacker har stulit din data är det första steget dom gör att inventera den. Dom går då igenom värdefull information som inloggningsuppgifter, finansiell information, namn och telefonnummer.

Undersökningar visar att data från ett kreditkort kan säljas för upp till 45 dollar styck. Tänk då vad du kan tjäna på att endast hacka en e-handelswebbsida…

En hacker kan själva använda din data
Hackern tar tillfället i akt att utnyttja din information själv genom ytterligare köp och bedrägerier med hjälp av dina uppgifter.

  • Onlineköp
  • Kontoutdrag
  • Ansökan om kreditkort och kreditköp
  • Utövar bedrägeriförsök

 

Säljer dina inloggningsuppgifter
Det finns en stor marknad för att köpa inloggningsuppgifter. Dina uppgifter kan sedan komma att användas av en andra part som gör inköp, överför pengar online eller får tillgång till andra typer av betaltjänster som du nyttjat.

Säljer dina personuppgifter (PLL – Personal identified data)
Undersökningar visar att även personuppgifter är ett hett byte på svarta marknader. Personuppgifter säljs oftast i större kluster, och ju mer uppdaterad informationen är – desto mer värdefull är den.

Här är ett exempel från Symantec Report på hur mycket personuppgifter kan vara värda på svarta marknaden:

  • Namn och personnummer: $0.10-$1.50
  • Medicinsk information och recept: $15-$20
  • ID/Pass information: $1-$35
  • Mobilabonnemang: $15-$25
  • Komplett ID-paket (Namn, adress, telefon, personuppgifter, mail, bankkonto) $30-$100.

En hacker vet att din data är värdefull för dig

Vi har nu rett ut att din data, som du innan inte trodde var så värdefull, i allra högsta grad är det och dessutom motsvarar miljonbelopp på svarta marknaden. Men vi kan också vända på resonemanget och fråga – Vad är din data värd för dig?

Hackers är väl medvetna om att du värdesätter din data och kan utnyttja det emot dig. Tänk dig själv om ditt pågående arbete i erat senaste projekt, era framtidsstrategier, dina anteckningar om kommande beslut eller lanseringar – helt plötsligt skulle försvinna. Vad hade det varit värt för dig att få tillbaka detta?

Hur de gör intrång med hjälp av nätfiske

Med skadlig programvara via e-postbilagor, nerladdningar, piratkopierade programvaror.
Med phishing/nätfiske där du uppmanas via länk, e-post, pop-up fönster att exempelvis bekräfta dina kortuppgifter, lösenord eller liknande.

Via svaga lösenord och inmatningsattacker som är två metoder som används för att hacka dina lösenord.
Oskyddade anslutningar från svaga och osäkra nätverk blir en öppen dörr för angripare.

Företag är en guldgruva – Tänk på det i er verksamhet

Verksamheter innefattas av känslig information både om företaget själva men också om kunder, partners och anställda. Denna typ av information är en guldgruva för hackers för att snabbt komma åt stora mängder värdefull data som sedan kan säljas vidare.

Säkerhetsfrågan är och blir alltmer kritisk både privat men också som företag och är viktig att ta i beaktning. Er data är värdefull, både för er och alla de hackers som kan tjäna pengar på era datauppgifter. Hur ser erat skyddsnät ut för er verksamhet och för dig som anställd?

Vill du veta mer om data och säkerhet?