08 – 587 196 00

Tvåstegsverifiering – Vad är det?

Till dina konton blir du oftast ombedd att skapa ett lösenord bestående av stora och små bokstäver, gärna siffror och eventuellt specialtecken – vilket är en bra start för att skapa ett säkerhetsnät kring ditt konto.

Vi är duktiga på att sedan använda detta lösenord till alla våra konton, privata som i arbetet. Om en angripare kommer åt ett av dina konton (vilket tyvärr ändå förekommer emellanåt) så har du precis öppnat dörren för alla dina uppgifter – för att du använt samma lösenord överallt.tvåstegsverifering

Hur kommer vi då runt problemet? Måste vi ha krångliga komplicerade lösenord med olika kombinationer på varje plattform? Mja. Vi är inte mer än människor och orkar inte komma ihåg 17 olika bokstavskombinationer. Då kan tvåstegsverifiering vara en lösning. Att ge ett extra lager av säkerhet då du måste verifiera dig ytterligare förutom ditt lösenord.

Vad är tvåstegsverifiering?

Tvåstegsverifiering innebär att lägga på extra säkerhetslager utöver ditt lösenord du har till dina konton. Olika tjänster har olika metoder för verifiering i steg två, men Microsoft har gjort det smart i en applikation – så du enkelt kan verifiera dig i steg två med mobilen.

Tvåstegsverifiering kan också justeras utifrån önskemål och behov. Vissa företag önskar tvåstegsverifiering vid varje inloggning, andra önskar endast vid inloggning på en ny enhet eller var 3:e månad. Detta är säkerhetsinställningar ni som företag kan ställa in själva.

Hur du installerar tvåstegsverifiering i Office365 setup

Som företag behöver du logga in i erat administratörskonto för Microsoft 365. Om du själv inte har tillgång till Admin-center är det oftast en IT-ansvarig eller VD/Ledning som har den behörigheten, så börja med att kolla vem som har behörighet att kunna göra dessa förändringar.

Microsoft har två alternativ till verifiering, sms via telefonen alternativt via applikationen Microsoft Authenticator. Du börjar med att göra registreringen via telefonen och sedan ger Microsoft själva rekommendationen att köra via Microsoft Authenticator.

Fördelen med appen är att den är smidigare då du endast får en notis som du godkänner när du loggar in med tvåstegsverifiering. Med tvåstegsverifiering via telefonen får du sms vilket kan kännas omständligt att fylla sms-inkorgen med verifierings-sms.

För aktivering av tvåstegsverifiering via telefonen

1.    Gå till admin-portalen för ditt Microsoft-konto.
2.    Välj fler säkerhetsalternativ
3.    Under fliken tvåstegsverifiering väljer du att konfigurera tvåstegsverifiering.
4.    Följ instruktionerna på skärmen.

Läs mer hos Microsoft.
Vidare kommer du få alternativet att använda Microsoft Authenticator

För verifiering via Microsoft Authenticator

1. Gå dit appar finns
2. Ladda ner applikationen Microsoft Autenticator
3. Följ instruktionerna

Läs mer hos Microsoft. 

OBS!
Det är bra att installera både tvåstegsverifiering via appen och telefonen. Då är du säker även om din smartphone skulle förloras eller bli stulen. Då har du alltid en säkerhetslina i att kunna verifiera dig via sms.

Hur du installerar tvåstegsverifiering med Dropbox

1. Logga in på dropbox.com.
2. Klicka på ikonen för ditt konto i höger hörn.
3. Välj Inställningar.
4. Välj fliken Säkerhet .
5. Sätt på Tvåstegsverifiering.Om du ser "Hanteras av samlad inloggning" under fliken Säkerhet, använder gruppen samlad inloggning (SSO). Detta innebär att du kanske inte kan använda tvåstegsverifiering med Dropbox. Kontakta din administratör/leverantör(ex om du har licens med oss - Kontorskraft) för mer information.
6. Klicka på Kom igång.
7. Ange lösenordet igen.
8. Välj om du vill få din säkerhetskod via sms eller mobilapp

Se vidare instruktioner

Var försiktig!

Att göra en tvåstegsverifiering för era företagskonton kräver att du vet vad du håller på med. Ta annars kontakt med din IT-leverantör som mer än gärna hjälper dig med detta – allt för att du ska kunna arbeta på ett mer säkert sätt.

Vad är riskerna med tvåstegsverifiering

Tekniska säkerhetsfunktioner har tendenser att skapa falsk trygghet hos dig som användare. Tvåstegsverifiering är ett sätt att skydda företagsdata och enheter, men det gör inte att ni inte ska agera med försiktighet. Det är av yttersta vikt att förmedla och informera medarbetare om de säkerhetsrisker som finns kring exempelvis ID-kapning. Cyberattacker sker sekundvis hos företag och det är viktigt att alla medarbetare är införstådda i säkerhetsrisker och hur man som användare kan förebygga intrång. Läs mer om hur ni kan säkra upp er från cyberattacker här.

Vill ni veta mer om tvåstegsverifiering och multifaktorautentisering för erat företag? Hör av er till oss så berättar vi mer!

Läs mer

Läs mer om våra tjänster